به گزارش روابط عمومی دانشگاه دکتر علیرضا گنجویی عضو هیئتعلمی پژوهشکده فوتونیک به همراه جمعی از محققین و دانشجویان دکتری دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته و سا بر دانشگاههای استان کرمان، موفق به استفاده از اشعه ماوراءبنفش برای جلوگیری از رشد میکروبی و گندزدایی آب، هوا و سطوح مختلف شدند.
دکتر گنجویی در گفتگو با روابط عمومی دانشگاه، اظهار داشت: بهطورکلی آلودگیهای میکروبی در مواد غذایی باعث ایجاد فساد، افت کیفیت و کاهش مدتزمان انبارداری آنها میگردد و از طرفی برخی میکروارگانیسمهای بیماریزا موجب ایجاد مسمومیت و کاهش ایمنی مواد غذایی میشوند و همچنین این میکروارگانیسمها بهسرعت در برابر آنتیبیوتیکها (در برخی موارد چندین آنتیبیوتیک) و مواد ضدعفونیکننده مقاومت نشان میدهند؛ و تصریح کرد: این ویژگی باعث شده تا روشها و ترکیبات جدیدی برای مقابله با این میکروبها توسعه یابد.
عضو هیئتعلمی پژوهشکده فوتونیک یکی از این روشهای پرکاربرد استفاده از پرتوی ماوراءبنفش در جهت حذف یا کاهش میکروارگانیسمها برشمرد و افزود: عملکرد ضدعفونیکنندگی UV بر اساس آسیب به DNA سلولهای زنده انجام میشود.
به گفته این پژوهشگر، ویژگی های منحصربهفرد این روش، سرعت بالا، هزینه کم ،نداشتن پسماندهای سمی و همچنین امکان انجام آن در درجه حرارت محیط میباشد.
دکتر گنجویی در ادامه گفتگو در تشریح ساختار هندسی این تونل اظهار داشت: با توجه به نحوه چیدمان منابع تشعشع UV بر روی مواد غذایی، میکروارگانیسمها را بر اساس جذب نور توسط خودشان، غیرفعال مینماید که باعث واکنش فتوشیمیایی شده و چون اشعه UV در دیواره سلول میکروارگانیسمها نفوذ میکند، اسیدهای نوکلئیک و دیگر مواد سلولی حیاتی بهوسیله آن، تحت تأثیر قرار میگیرند.
گفتنی است از این تونل جهت میکروبزدایی محصولات غذایی، کشاورزی و محصولات بهداشتی ازجمله از بین بردن میکروبها (قارچهای) تولیدکننده آفلاتوکسین در محصولات خشکبار مانند پسته میتوان استفاده کرد.
لازم به ذکر است در اجرای این طرح فناورانه، دکتر مجید تراز، دکتر داود کلانتر نیستانکی و مهندس محمد نخعی و تعدادی از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری همکاری بسیار مفید و مؤثری داشتهاند.
