چاپ        ارسال به دوست

برگزیده شدن سه طرح ارتباط با صنعت دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته از سوی وزارت علوم

سه طرح ارتباط با صنعت دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان به عنوان طرح های صنعتی برگزیده دانشگا ها و پژوهشگاه های کشور از سوی معاونت ارتباط با صنعت وزارت علوم در سال 1401 معرفی شدند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه؛ مطالعه داده های ژئوفیزیک ژئومغناطیس هوابرد، تعيين حريم گسل هاي فعال و تهيه نقشه ريزپهنه بندي لرزه­اي براي شبكه گازرساني شهرهاي شمالي استان كرمان و بروزرساني اطلس محيط زيست منطقه 16 و حريم شهرداری تهران سه طرح دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته هستندکه در سال 1401 از سوی وزارت علوم به عنوان طرح های برگزیده معرفی شده اند.

طرح تعيين حريم گسل هاي فعال و تهيه نقشه ريزپهنه بندي لرزه­اي براي شبكه گازرساني شهرهاي شمالي استان كرمان توسط دکتر عباس سیوندی پور عضو هیات علمی دانشکده مهندسی عمران و نقشه برداری به کارفرمایی شرکت گاز استان کرمان انجام شد.

در این طرح پژوهشی که با هدف تهیه نقشه ریزپهنه­بندی بیشینه شتاب لرزه­ای و تعیین حریم گسل­های فعال برای شبکه گاز رسانی استان کرمان انجام شده است، به­منظور برآورد مقادير پارامترهاي جنبش زمين، از به­روزترین روش­های احتمالي تحلیل خطر زلزله و نیز روش­های آماری مرتبط استفاده شد. نتایج این مطالعات در قالب گزارش­های مجزا، برای محدوده شهرستان­های شمالی استان کرمان (شامل شهرستان­های کرمان، راور، زرند، کوهبنان، رفسنجان، انار، شهر بابک، بردسیر و سیرجان) ارائه گردید. با توجه به حجم بالای محاسبات، تحلیل­های مربوطه به­صورت بلوکی بر روی سیستم­های محاسباتی و در دسترس مرکز تحقیقات پردازش­های فوق سریع انجام پذیرفت. با توجه به تعداد شاخه­های درخت منطقی و نیز محاسبات مربوط به اعمال اثر خاک منطقه، در مجموع، حدود 32 میلیون مرتبه، عمل تحلیل خطر در این مطالعه برای برآورد سنجه در محدوده مورد مطالعه انجام پذیرفته است. در این طرح، سه ناحیه با فرمت­های ناحیه اجتناب (بسیار بحرانی از منظر خطر گسیختگی سطحی)، ناحیه بسیار مستعد (از منظر گسیختگی سطحی) و ناحیه احتیاط، تعریف و پیشنهاد شد.

ارائه مقادیر پارامتر های مختلف شامل PGA، PGV ، PGD و مقادیر شتاب طیفی در پریودهای 2/0 و 1 ثانیه و  استفاده از حدود 45000 ایستگاه محاسباتی (با موقعیت های مکانی با فواصل 02/0 درجه) از دستووردهیا اجرای طرح فوق بود. همچنین در نظر گرفتن ملاحظات مربوط به آخرین ویرایش آیین نامه طراحی لرزه ای ساختمان ها (استاندارد 2800)؛ و مطالعه و بررسی حریم گسل­ها در سطح استان کرمان از دیگر دستوردهیا طرح عنوان شده است.

طرح پژوهشی مطالعه داده های ژئوفیزیک ژئومغناطیس هوابرد توسط دکتر علیرضا گودرزی عضو هیات علمی علوم و فناوری­های نوین از دی ماه 1399 به مدت دوسال انجام شده و کارفرمای طرح شرکت معدنی و صنعتی گل­گهر بوده است.

 هدف اصلی طرح، بازخوانی و رمزگشایی و پردازش و تفسیر مجدد بر مبنای علوم و تجهیزات به­روز داده­های ژئوفیزیکی هوابرد قدیمی موجود است که در سال 1976  میلادی توسط شرکت ایرو سرویس ایالات متحده، در محدوده چهار استان کرمان، فارس، هرمزگان و یزد برداشت شد.

بر این اساس این داده­ها در فاز اول مورد قرائت، رمزگشایی و بازخوانی و صحت­سنجی قرار گرفتند. اهمیت استراتژیک این داده­ها آن­جاست که در زمانی برداشت شده­اند که کمترین میزان نویز مغناطیسی و عوارض محیطی در محدوده­های برداشت موجود بوده است، به­نحوی که علیرغم پیشرفت روز افزون علوم و فناوری، دسترسی به کیفیت مشابه امکان پذیر نیست. پس از تأیید سلامت و دقت داده­ها، در فاز دوم با رویکردهای جدید پردازشی و تفسیری کلیه داده­ها استحصال و تفسیر و پردازش مجدد گردید. ارزش دلاری اصل داده­ها صرف­نظر از ذخایر و پتانسیل­های ارزشمند آهن کشف شده، بر اساس قیمت­های موجود با توجه به گستردگی 54 هزار کیلومتر مربعی محدوده­ها، معادل سه میلیون دلار برآورد می­شود، که پس از قرائت و ارائه گزارش، از برداشت مجدد داده­ها در این محدوده­ها و صرف هزینه مجدد اجتناب گردید. در کنار این موضوع کسب دانش قرائت و استحصال داده‌های ژئوفیزیکی، کشور را از ارائه اطلاعات ارزشمند به بیگانگان بی­نیاز می­گرداند.

از دستاورهای طرح یادشده می توان به کسب دانش بومی قرائت دقیق داده­های ژئوفیزیکی هوابرد؛ صرفه­جویی حدودی ۳ میلیون دلاری در حوزه برداشت و تفسیر و پردازش داده­ها؛ تعیین ده­ها محدوده مستعد معدنی با امید بخشی بالا (تخمین پژوهشگران این طرح ذخیره­های معادل ۳ تا ۴ میلیارد دلار)؛ و  برجسته­سازی اهمیت تعامل صنعت و دانشگاه در کشور و استان کرمان اشاره کرد.

دکتر حسین وحیدی عضو هیات علمی  گروه محیط زیست نیز اجرای طرح پژوهشی بروزرساني اطلس محيط زيست منطقه 16 و حريم شهرداری تهران را برعهده داشت که شهرداری تهران کارفرمای طرح بود.

بر پایه این گزارش اطلس محيط زيستي شهري، شناخت وضعيت عوامل محيطي و محيط زيستي از منظر آلايندگي، مديريت انرژي و تنوع زيستي در مناطق و حريم شهر مي­باشد. نتايج اين طرح­ها، مديران و تصميم­گيران شهري را قادر مي­سازد تا به روندهاي جديد، رويدادها، چالش­ها و فرصت­هاي محيط زيست شهري در چـارچوب چشم­انداز و مأموريت­شان پاسخ داده و در صورت اجـراي راهكارهاي مديريتي پروژه در حــوزه­هاي راهبردي و عملياتي شهر تأثيرگذار باشند. همچنين، دستاوردهاي اين طرح را مي­توان به­عنوان يكي از زيرساخت­هاي اطلاعاتي در راستاي توسعه پايدار و شهر هوشمند در نظر گرفت. در طرح حاضر سعي بر تدوين اطلس محيط زيستي شهرداري تهران و حريم شهري با تمركز بر منطقه 16 شهرداري تهران شده است. پروژه اطلس محيط زيست شهـر تهران براساس مواد 25 و 40 برنامـه 5 ساله دوم شهرداري تهران و مصوبه شماره 16781/1701/160 شوراي اسلامي شهر تهران در سال 1393 با هدف شناسايي، كنترل، كاهش و رفع منابع آلاينده به مناطق 22 گانه شهر تهران ابلاغ و انجام گرديده است. در طرح انجام بازديدهاي ميداني سيستماتيك، تهيه اطلاعات مكاني به­روز و ساختارمند، جمع­آوري اطلاعات ميداني از نهادهاي مرتبط، تهيه و طراحي پايگاه­هاي داده مكاني (GeoDatabase) و ارائه راهكارهاي اجرايي و عملياتي با توجه به ارزيابي­هاي محيط زيستي، فني و اقتصادي از مهم­ترين اقدامات انجام طرح مي­باشند.

این طرح با دستاوردهایی از جمله  تهيه و طراحي اطلس محيط زيستي منطقه 16 شهرداري تهران و حومه؛ تهيه پايگاه اطلاعات مكاني(GeoDatabase) در راستاي توسعه زيرساخت اطلاعاتي شهر هوشمند؛ و ارائه پيوست اجرايي و عملياتي راهكارهاي بهبود وضعيت محيط زيست به­همراه ارزيابي­هاي فني، محيط زيستي و اقتصادي به همراه داشت.


١٤:٠٦ - سه شنبه ١٥ فروردين ١٤٠٢    /    عدد : ٣٨٣٠    /    تعداد نمایش : ١٣٧٣


برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج






اطلاعیه ها (بایگانی)